Pages

Kuala Perlis tu luas rupanya

Friday, November 04, 2011

Salam alaik ^_* 

Sorry my dear books. Terpaksa tinggalkan kalian sebentar (Alahai, konon study sangat lah tu)

Isnin haritu (hari Jumaat baru update,bagusss), Kak Ibtisam Farah (nama baru ney kak :P) ajak saya, Kak Subaihah & Kak Munirah p pusing Kuala Perlis. Muehehe, sejak tu baru lah saya tau Kuala Perlis tu luas sebenarnya. Dulu kalau sebut Kuala Perlis, apa yang terbayang ialah jeti nak p Langkawi tu ja. Dan satu lagi, medan ikan bakar depan laut tu T_T 

Inilah namanya rakyat Perlis tak bertauliah. Takpa, janji berbangga dengan keindahan Perlis :P

Here you are, Kampung Kurung Tengar *drumroll* I used Google Maps to find the exact location of Kurung Tengar. Buat malu jaaaa. Hoho, Kurung Tengar ni kampung biasa ja cuma dekat hujung kampung tu ada pantai dan orang-orang kampung tu banyak yang kerja sambilan depa jadi nelayan. Petang-petang p tangkap ikan, pasang pukat. 



Fuhh, ni gambar feveret. Balik tengok baru perasan ada warna purple & hijau dekat pasir tu.

Lepas puas kat Kurung Tengar, kami pon bergerak ke Kuala Sungai Baru. Tak jauh dari Kurung Tengar. Kuala Sungai Baru ni pon orang panggil Kampung Nelayan. Kampung dia simple ja, kiri jalan tu rumah orang, dan kanan tu muara (ka hilir tah) sungai. kehkeh. dan ada kedai-kedai atas air tu. 

 "Haiya, jangan ambil gambar"
"Alah, dah terambil"
:P



Tapi, kami tak berjaya sampai ke Kampung Seberang Tok Pi. Huhu. Takpa, there is always next time kan?

Tak banyak gambar menarik sebab diriku ini memang failed bab angle ni. Hukhuk. Tu lah, orang before p ambek gambaq, study la gambar-gambar orang pro dulu. Baru dapat idea kan?

Tapi, dapat jugak lah idea nak buat panorama photo ni. But, still ni bukan gambar yang baik. Ada pulak kayu n besi pengikat bot kat depan gambar. Spoil betul. Huhu. Ada lapan keping gambar sumanya dan di-photomerged. Nak tau photomerged camna, nanti guwe ajarin loe semua ok? 

(Gambar yang ni boleh klik untuk tumbesaran sihat bak terlebih vitamin)

Terima kasih Kak Farah, Kak Subi k Kak Muni bawak saya jalan-jalan di negeri sendiri. Haha.
Oh,dah masuk hari Jumaat. Salam saiyiddul ayyam =D



40 komen dari hati:

syakey said... [Reply to comment]

ok, kaksya pon baru tau, mmg slalu terbayang tmpt makan cucuk2 tmpt makan ikan bakar dgn jeti tu jaaa.

menarik p lawatang camni kt negri sniri XD

gamba mcm bisalah,super cantik nak nak panorama tu ;)

Nia Ridzwan said... [Reply to comment]

@syakey: Cepatnyaaaa komen XD

hihi, kak Farah yang ajak kami tu orang luar. Alih2, kita orang perlis ni yang tanya dia jalan ke sana camna. tak ke malu? haha.

Nanti nak cari port sunset terbaekkkk pulak kat Perlis :P

Faaein Talip Roy said... [Reply to comment]

perghhh.. teringin nak pergi perlis lagi... entah bila lah.. kalau aritu accept tawaran ke unimap.. mesti dapat jenjalan dah ke sana.. huhuhu..

cantiklah pic tu NIA... guna software apa untuk merged kan gambar tu.. jeles pulak menengoknya.. ^^,

QuraQura said... [Reply to comment]

phewittt..sudah kuduga..gmba nia cun! hehe..jom nnti kuar lagi ^^

syakey said... [Reply to comment]

wahhh! bestnyaaa. tringin nak p shoot2 ni. nanti dh jumpe portnya,gitau ahh ;)

Nia Ridzwan said... [Reply to comment]

@Faaein Talip Roy: kalau tak boleh kita jalan2 sekali :P

oh, photomerged pakai photoshop.

Nia Ridzwan said... [Reply to comment]

@QuraQura: cun ke gini kak? kehkeh. jom2 pas exam ^^

Nia Ridzwan said... [Reply to comment]

@syakey: insyaAllah kalau kita pon dah jumpa, kita gtau =)

♥ the Dutchess said... [Reply to comment]

Kuala Perliss mmg best. Byk lagi tuuuu tmpt hmpa xpi :D tnya laa org kola ni!

Nia Ridzwan said... [Reply to comment]

@♥ the Dutchess: nanti hampa jadi tour guide ok? hihi

JIJI YU said... [Reply to comment]

uih..ni dah lawa dah ni..aku tgk bot tu..aku ternanti nanti gambor dari muka depan bot tu

Nia Ridzwan said... [Reply to comment]

@JIJI YU: tu lah kan. dari depan baru cun. hoho, hujan haritu. susah sikit. basah habis kamera.

QuraQura said... [Reply to comment]

oh ya..lupa plak..sama2 nia ^^ (sbb ckp terima kasih kat post tu ;P) okeyh jom2..hihi..

Nia Ridzwan said... [Reply to comment]

@QuraQura: dok rumah bukan buat apa pon kan cuti nanti :P

Fikri said... [Reply to comment]

Waa.. nice. Like3. bangga jd rakyat Perlis. hehe.

Nia Ridzwan said... [Reply to comment]

@Fikri: lepas ni jelajah Perlis lai yuk! haha malunya dah lama hidup kat Perlis baru sekarang nak kenal Perlis :P

ezne ezureen rashid said... [Reply to comment]

haishhh kola memang besaq punnnnn
ayah kami orang kolaaaa hahahahahha

Nia Ridzwan said... [Reply to comment]

@ezne ezureen rashid: kami tak tau T_T

amna said... [Reply to comment]

gmbr feveret tu mmg cun. edit ke orignl.. best2!

Nia Ridzwan said... [Reply to comment]

@amna: original, mmg kaler dia camtu. hoho.

onie said... [Reply to comment]

rasa macam nak duk kat kole perlis lelama ngadap pantai je ohhh!kagum dengan ciptaan Allah

Nia Ridzwan said... [Reply to comment]

@onie: Subhanallah. meh la sini ;)

YOUsoF said... [Reply to comment]

SubhanAllah.. Catik² bangat!

Like gambar feveret tu 5X! hehe

Tak pernah jejak kaki lagi kat sana.. ;D

Nia Ridzwan said... [Reply to comment]

@YOUsoF: saya yang 18 tahun tinggal di Perlis pon baru 1st time jejak haritu. hoho. kalau ada rezeki, mai la sini ;)

yuyueyuliana said... [Reply to comment]

eh eh , ada eh kampung nelayan . kola pengelih best . bukit ayaq ada , ikan bakaq ada . hehe . lagi lagi ? tempat apa lagi yang ada kat pengelih ? kami nak p sanaaa ni. hehe

Hans said... [Reply to comment]

kuala perlis memang cantik
den selalu pergi sana time pergi beli belacan

Nia Ridzwan said... [Reply to comment]

@yuyueyuliana: padang besaqqq keh3. Nanti cuti mai la ;)

Nia Ridzwan said... [Reply to comment]

@Hans: haaa belacan tu kat kuala sg. Baru lah ;) sg berang pon ada belacan.

azalia hjsalleh said... [Reply to comment]

chantik gambaaaaaaaaa.
sukaaaaaaaaaa

MIMIE AIZA said... [Reply to comment]

minggu lepas baru pergi kuala perlis.. ada community service

Nia Ridzwan said... [Reply to comment]

@azalia hjsalleh: thanks. setakat tu ja mampu ;)

Nia Ridzwan said... [Reply to comment]

@MIMIE AIZA: ya ka? kat mana? tak amek gambar? :P

YOUsoF said... [Reply to comment]

Oh yeke.. Orait InsyaAllah.. ;)

Nia Ridzwan said... [Reply to comment]

@YOUsoF: insyaAllah, best sini. ada makcik2 n pakcik2 yg rajin sembang. smbil amek gambar boleh sembang2 :)

my360finder said... [Reply to comment]

gambar ke3..momen yg best

salam kenal drpd kakak :)

Nia Ridzwan said... [Reply to comment]

@my360finder: terima kasih. nice to meet u sis ;)

aimie amalina said... [Reply to comment]

hayoooo
sy rase sy baru je jumpe kumpulan gambo2 bessshhh
huwaaaaaaaaaaaaaaaa
ase cm nak masuk dlm gambo tahu!

Nia Ridzwan said... [Reply to comment]

dijemput masuk dalam gambo :P

Chegu said... [Reply to comment]

Nice picca

Nia Ridzwan said... [Reply to comment]

@Chegu: syukran jazilan ^^